buitenland

EU-leiders willen vaart achter defensiefonds

16 december 2016Leestijd: 1 minuut

BRUSSEL (ANP) – De plannen om in EU-verband onderzoek te doen naar wapentechnologie en gezamenlijk wapens te ontwikkelen en kopen, moeten snel worden uitgewerkt. De Europese lidstaten willen vanwege de toegenomen veiligheidsuitdagingen geen tijd verliezen, bleek donderdag bij de top van de 28 regeringsleiders in Brussel. Premier Mark Rutte ziet kansen. ,,Winst kunnen we maken door bijvoorbeeld samen materieel te ontwikkelen en in te kopen.”

De Europese Commissie presenteerde twee weken geleden een actieplan voor de Europese defensie en kreeg de opdracht in de eerste helft van 2017 met voorstellen voor een Defensiefonds te komen. Daar zouden lidstaten op termijn jaarlijks 5 miljard uit moeten kunnen lenen.Verder moet de Europese Investeringsbank snel de mogelijkheid krijgen om onderzoek en ontwikkeling naar wapens te financieren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.