buitenland

‘Deal over aftocht uit Oost- Aleppo’

13 december 2016Leestijd: 1 minuut

ALEPPO/NEW YORK (ANP/RTR) – De Syrische autoriteiten en rebellen in Aleppo hebben afgesproken dat een aantal rebellen en burgers de stad mogen verlaten om naar rebellengebied in het noordoosten van het land te gaan. De Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Vitali Tsjoerkin, heeft dinsdag in New York gezegd dat hij heeft gehoord dat er zo’n overeenkomst bestaat en de rebellen mogelijk in enkele uren de vrijwel door het regeringsleger heroverde stad kunnen verlaten.

Volgens Tsjoerkin worden burgers met rust gelaten bij de herovering van het oosten van Aleppo. Dat was sinds de tweede helft van 2012 een bolwerk van jihadisten en rebellen. Die bestaan er nog in allerlei vaak wisselende strijdgroepen. Eén ervan, Jabha Shamiya (Het front van de Levant), meldde dinsdagavond via een zegsman in Turkije dat er een evacuatie komt van mensen uit het gebied dat rebellen nog in handen hebben. Daar zouden nog 50.000 mensen zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.