buitenland

Trump hard op weg naar Witte Huis

09 november 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump lijkt de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer te kunnen ontgaan. Hoewel nog geen van de Amerikaanse media officieel een winnaar hebben aangewezen is het vrijwel zeker dat hij in januari het stokje overneemt van president Barack Obama.

Voorafgaand aan de verkiezingsdag wezen alle peilingen en prognoses op een overwinning voor Clinton. De avond verliep echter heel anders. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump.

Een toekomstige president Trump heeft weinig te duchten van de politieke oppositie. In zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat behouden de Republikeinen hun meerderheid.

Geschokt

De beurzen hebben geschokt gereageerd op de waarschijnlijke uitslag. De Nikkei-index in Tokio daalde maar liefst 5,4 procent. Ook andere beurzen boekten flinke verliezen.

Ondanks het uitblijven van een officiële uitslag is er uit verschillende delen van de wereld al gereageerd. Geert Wilders en Marine Le Pen, de leider van het Franse Front National, hebben Trump al gefeliciteerd. De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen noemde het verloop van de verkiezingsnacht een ,,grote schok”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.