buitenland

Spil in Petrobras-schandaal opgepakt

22 november 2016Leestijd: 1 minuut

MADRID (ANP/RTR) – Het vermoedelijke financiële brein achter een groot schandaal rond de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras is gearresteerd in Spanje. Dat maakte het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag bekend.

De 43-jarige man wordt verdacht van witwassen en het doorsluizen van omgerekend 14 miljoen euro naar politieke partijen. Hij zou ook steekpenningen hebben betaald bij de aanbesteding van grote opdrachten binnen en buiten Brazilië.

De arrestatie is een grote opsteker voor ‘Operatie Carwash’, zoals de grootste corruptiezaak van Brazilië wordt genoemd. Bij het omkoopschandaal rond het semi-publieke oliebedrijf Petrobras zijn vermoedelijk tientallen politici en zakenlieden betrokken.

Een van de bekendste verdachten is oud-president Dilma Rousseff. Zij zou een onderzoek naar corruptie bij de oliemaatschappij hebben tegengehouden. In augustus werd ze afgezet door de Senaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.