buitenland

FARC en Colombia tekenen nieuw akkoord

23 november 2016Leestijd: 1 minuut

BOGOTA (ANP/RTR) – De Colombiaanse regering en de marxistische FARC tekenen donderdag opnieuw een vredesakkoord. Dat heeft president Juan Manuel Santos dinsdag (lokale tijd) bekendgemaakt. Het akkoord moet nog wel door het Colombiaanse congres goedgekeurd worden, maar het einde aan de 52 jaar durende burgeroorlog lijkt nu dan toch in zicht.

Op 2 oktober werd een eerder akkoord door de bevolking in een referendum weggestemd, omdat het te voordelig uit zou pakken voor de rebellen. Het gewijzigde contract wordt in de hoofdstad Bogota ondertekend door FARC-leider Rodrigo Londono en president Santos. Deze laatste won begin oktober nog de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om het conflict met de opstandige groep te beëindigen.

Het conflict hield Colombia ruim een halve eeuw in zijn greep en leidde tot de dood van meer dan 220.000 mensen. Daarnaast raakten miljoenen mensen in het Andes-land ontheemd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.