buitenland

Aziatische beurzen hard onderuit

09 november 2016Leestijd: 2 minuten

TOKIO (ANP) – De aandelenbeurzen in Azië kleurden woensdag donkerrood. Beleggers reageerden zeer nerveus op de toegenomen kansen voor Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De toonaangevende Nikkei-index in Tokio daalde ruim 4 procent tot tussentijds 16.474,59 punten.

Een overwinning van Trump wordt door de financiële markten en economen gezien als slecht nieuws voor onder meer de wereldhandel. Japanse bedrijven die veel exporteren, zoals Toyota (min 5,7 procent), Mazda (min 7,2 procent en Nintendo (min 4 procent) stonden diep in het rood.

Ook de Hang Seng in Hongkong speelde flink terrein kwijt en daalde met 2,8 procent. De All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent en de Kospi in Seoul speelde 2,5 procent kwijt.

Dollar

De openingsindicatoren voor de Amerikaanse beurshandel op woensdag toonden scherpe koersdalingen, met een puntenverlies van de Dow-Jonesindex bij de openingsbel woensdagmiddag van 750 punten. ,,We zitten vastgelijmd aan onze schermen”, aldus een handelaar. Daarbij verkleinden de kansen op een renteverhoging in Amerika, in december, naar minder dan 50 procent.

De dollar liet een flinke daling ten opzichte van de yen, de euro en de Zwitserse frank zien. De euro werd verhandeld voor 1,1252 dollar, tegen 1,1040 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Olieprijs

De olieprijs stond flink lager. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,2 procent tot 43,53 dollar per vat. Brent verloor 2,7 procent tot 44,80 dollar per vat. Beleggers zijn bezorgd dat een Trump-overwinning de wereldeconomie kan schaden en tot een zwakkere vraag naar grondstoffen kan leiden.

Beleggers zochten naar veilige havens, zoals goud. De prijs van het edelmetaal liep sterk op tot ruim 1318 dollar per troy ounce. Ook de prijzen van zilver en platina zaten in de lift.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.