buitenland

Turkije: grensgebied grotendeels veilig

17 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA (ANP) – Met de herovering van het Syrische dorp Dabiq en een aantal andere stukken dichtbij Turkije is het grensgebied tussen de twee landen grotendeels veiliggesteld. Dat heeft het Turkse leger maandag gezegd.

Het Turkse leger lanceerde eind augustus een operatie om terreurbeweging IS te verdrijven uit het grensgebied. De inname van Dabiq is van grote symbolische waarde: het is in de propaganda van IS de plek waar de laatste, apocalyptische slag tussen de ‘kruisvaarders’ en de strijders van IS zal plaatsvinden. Met de herovering van het dorp is het gevaar van raketaanvallen op Turks grondgebied geweken, aldus het leger.

Dabiq werd zondagochtend ingenomen door Syrische rebellen, ondersteund door Turkse tanks en gevechtsvliegtuigen. Sindsdien kwamen negen door Turkije gesteunde rebellen om en raakten 24 anderen gewond. Aan de zijde van IS vielen ,,vele” doden, zei het leger zonder een concreet aantal te noemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.