buitenland

Russen beloven ‘humanitaire pauze’ Aleppo

17 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP/RTR) – Het Russische leger heeft een ,,humanitaire pauze” aangekondigd voor Aleppo. Donderdag zullen van 8.00 tot 16.00 uur plaatselijke tijd geen bommen en raketten vallen op het oostelijk deel van de stad in het noorden van Syrië. Dat heeft het ministerie van Defensie in Moskou maandag bekendgemaakt.

Door de tijdelijke, eenzijdige wapenstilstand waaraan ook de regeringstroepen van president Bashar al-Assad zich zullen houden, krijgen de duizenden inwoners van de zwaar belegerde wijken de gelegenheid een goed heenkomen te zoeken en gewonden in veiligheid te brengen. De rebellen die het gebied controleren, is gevraagd de mijnen op te ruimen die op de route naar de twee corridors liggen. De islamitische opstandelingen kunnen zelf ook hun stellingen ongehinderd verlaten.

In de nacht van zondag op maandag kwamen door luchtaanvallen op Aleppo nog tientallen mensen om het leven, onder wie verscheidene kinderen. Dat hebben reddingsdiensten in de stad gezegd. Afgelopen weekeinde hadden besprekingen tussen onder meer Rusland en de Verenigde Staten over een staakt-het-vuren vooralsnog geen succes.

De Amerikanen vinden een pauze van acht uren veel te kort, liet het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington maandag weten. ,,Te kort en te laat”, zo veroordeelde een woordvoerder het plan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.