buitenland

Regeringspartij Georgië krijgt meeste stemmen

09 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

TBILISI (ANP/RTR) – De regeringspartij Georgische Droom (GD) is op weg naar de overwinning in de parlementsverkiezingen in Georgië. Na het tellen van bijna driekwart van de stemmen staat de partij van premier Giorgi Kvirikasjvili op iets minder dan 50 procent.

De oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging (UNM) wordt de tweede partij, met ongeveer 27 procent van de stemmen. Beide partijen zijn pro-westers en sturen aan op toenadering tot de Europese Unie en de NAVO.

Van de 150 zetels in het Georgische parlement worden 77 zetels verdeeld door middel van de parlementsverkiezingen. De overige 73 plekken worden gekozen over twee weken via de districtsverkiezingen.

Politieke partijen in Georgië dienen een kiesdrempel van 5 procent te halen voor het parlement. In de voorlopige uitslag lijkt de pro-Russische Alliantie van Patriotten die drempel net te halen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.