buitenland

Opmerkelijk bezoek van Poetin aan Turkije

10 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP/DPA) – De Russische president Poetin is maandag in Istanbul aangekomen. Zijn bezoek geldt officieel het wereldenergiecongres, waar hij een toespraak zal houden. Het gesprek met zijn Turkse ambtgenoot Erdogan is echter veel belangrijker.

Elf maanden geleden haalden de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat hun luchtruim zou hebben geschonden, waarna de relatie tot het vriespunt verkilde. De beschuldigingen vlogen over en weer. Poetin stelde allerlei sancties in.

Twee maanden geleden werd de strijdbijl definitief begraven en bezocht Erdogan Sint-Petersburg. Wat zeker heeft geholpen, waren Poetins bemoedigende woorden via de telefoon na de staatsgreep in juli in Turkije. De Turkse televisie pakte maandag dan ook uit door zelfs de aankomst van Poetin op de luchthaven van Istanbul live uit te zenden.

In hun bilaterale gesprek zullen gastheer Erdogan en Poetin het zeker over Syrië hebben. De bemoeienis van beide landen is een teer punt in de relatie. Moskou steunt immers actief het regiem van president Assad, terwijl Ankara diens aftreden voor ogen heeft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.