buitenland

Opgepakte Syriër had banden met IS

10 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

LEIPZIG (ANP/DPA) – De 22-jarige Syriër die in de nacht van zondag op maandag na een klopjacht in Leipzig werd opgepakt, had banden met Islamitische Staat, zo deelde de Duitse justitie mee. De man wordt formeel verdacht van het voorbereiden van een aanslag.

In de woning van Jabr al-Bakr in Chemnitz werden zaterdag 1 pond explosieven en 1 kilo chemicaliën gevonden, bestemd voor een terroristische aanslag. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière zei maandagmiddag dat de voorbereiding op een aanslag in het huis in Chemnitz overeenkomsten vertoont met de bomaanslagen die in Parijs (november 2015) en Brussel (maart 2016) zijn uitgevoerd.

De Syriër kon bij de inval in Chemnitz ontkomen. De Duitse veiligheidsdienst had de politie op het spoor van de verdachte gezet.

Vastgebonden

Jabr al-Bakr is in Duitsland officieel als vluchteling geregistreerd. De politie kreeg bij de aanhouding in Leipzig hulp van de eigenaar van het huis waar de verdachte zich ophield. Al-Bakr zou deze hem onbekende man op het station hebben aangesproken en om onderdak hebben verzocht. De man stemde in, maar waarschuwde telefonisch de politie. Toen die de inval deed, bleek de huiseigenaar de verdachte zelfs te hebben vastgebonden.

De politie heeft ook de huurder van de woning in Chemnitz waar al-Bakr verbleef, wegens medeplichtigheid aangehouden. Het gaat om een 33-jarige man uit Syrië. Hij werd gepakt op het centraal station van Chemnitz. Ook deze verdachte staat officieel als vluchteling geregistreerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.