buitenland

Duits hof houdt Ceta niet tegen

13 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

KARLSRUHE (ANP/DPA) – De Duitse regering mag voorlopig verder gaan met het vrijhandelsakkoord Ceta tussen Canada en de Europese Unie. Het Duitse grondwettelijke hof in Karlsruhe heeft donderdag meerdere bezwaren tegen de Duitse instemming met het akkoord afgewezen, maar wil zich daar later nog dieper over buigen.

Door de uitspraak kan de ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel doorgaan. De Duitse regering moet er wel voor zorgen dat aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo moet een clausule worden opgenomen dat Duitsland zich uit de voorlopige inwerkingtreding terug kan trekken als dat nodig is.

Vicekanselier en minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel had woensdag dringend gewaarschuwd tegen een stop op de ondertekening. Dit zou Duitsland grote schade kunnen berokkenen, zei hij.

Na de ondertekening en goedkeuring door het Europees Parlement zou Ceta in delen voorlopig in werking kunnen treden, nog voordat de parlementen van de EU-lidstaten erover hebben gestemd. Volgens de klagers zou dit inbreuk maken op hun democratische rechten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.