buitenland

‘Door Turkije getrainde strijders naar Mosul’

17 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA (ANP) – Zo’n 1500 door Turkije getrainde strijders doen mee aan het offensief om de Iraakse stad Mosul. Dat hebben bronnen bij het Turkse leger maandag gezegd.

Turkije heeft troepen in Bashiqa, ten noorden van Mosul. De strijders die nu richting Mosul trekken zijn ongeveer de helft van het totale aantal. ,,Ongeveer de helft van de 3000 nemen deel aan de operatie. De andere helft wordt in reserve gehouden”, zei een van de bronnen.

De troepenmacht bestaat volgens de bron uit Iraakse sjiitische moslims, christenen en jezidi’s. Het Turkse leger mengt zich vooralsnog niet in de strijd. ,,Maar de ontwikkelingen worden zeer nauw gevolgd”, aldus de bron.

Het Turkse leger traint in Noord-Irak al langer strijders om bij te dragen aan de herovering van Mosul op terreurbeweging Islamitische Staat. De regering in Bagdad ziet de aanwezigheid van Turkse troepen als inbreuk op de Iraakse soevereiniteit en eist dat Turkije zich terugtrekt. Ankara trekt zich weinig aan van de Iraakse bezwaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.