buitenland

Advocaten Salah Abdeslam trekken zich terug

12 oktober 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – De advocaten van terreurverdachte Salah Abdeslam trekken zich terug. De enige overlevende terrorist van de aanslagen van 13 november in Parijs, hult zich al maandenlang in stilzwijgen. Hij zou geen nieuwe advocaat willen.

Abdeslam blijft weigeren in Frankrijk een verklaring af te leggen over de aanslagen. Telkens als hij voor de onderzoeksrechter wordt geleid, beroept hij zich op zijn zwijgrecht. ,,Ik wil niet langer de advocaat zijn van iemand die besloten heeft zich niet te verdedigen”, zegt toppleiter Frank Berton in een gesprek met De Standaard.

De Franse toppleiter en zijn Belgische confrater Sven Mary lieten aan Abdeslam weten dat ze niet langer zijn advocaat zijn. ,,Toen we hem onze beslissing meedeelden, heeft Abdeslam me gezegd dat hij een brief aan de onderzoeksrechter zou richten waarin hij afzag van zijn recht op verdediging”, aldus Frank Berton. ,,Hij zegt dat Allah over hem zal waken.”

De Standaard meldt ook op gezag van het federaal parket dat Islamitische Staat steeds meer minderjarigen warm probeert te maken om aanslagen te plegen in België. Het ronselen van jonge kandidaat-jihadisten gebeurt doorgaans via sociale media. De slachtoffers zijn niet alleen minderjarige jongens, maar ook meisjes. Meestal schommelt hun leeftijd rond 16 tot 17 jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.