Veiligheidsdiensten moeten beter samenwerken

22 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP) – Europa moet beter samenwerken om zich te verdedigen tegen moslim-extremisten. De verschillende binnenlandse veiligheidsdiensten moeten meer informatie uitwisselen.,,Gezien de oorlog in Syrië en de groei van terrorisme, moeten we meer doen op het gebied van interne en externe veiligheid. De Europese Unie staat voor een enorme uitdaging.” Dat zei bondskanselier Angela Merkel na afloop van een mini-top met de Franse president Franois Hollande en de Italiaanse premier Matteo Renzi aan boord van het Italiaanse vliegdekschip Garibaldi.

De drie landen spraken niet alleen over terrorismedreiging maar ook over de gevolgen van de brexit en over de crises op diverse plaatsen in de wereld. Hollande sprak zich na de top hard uit over de situatie in het Syrische Aleppo. ,,De internationale gemeenschap moet zich schamen als ze niets doet om de humanitaire crisis te bestrijden.’’ In Aleppo wordt hevig gevochten, de strijd is verhevigd sinds Russische en Syrische vliegtuigen het aantal aanvallen op Syrische rebellen hebben opgevoerd. Volgens het Wereldvoedselprogramma, onderdeel van de Verenigde Naties, dreigt een hevig tekort aan basisgoederen.

De mini-top maakt onderdeel uit van een diplomatieke tour van Merkel. Ze reist door naar Estland, Tsjechië, Slowakije en Hongarije voor gesprekken met de leiders van die landen. Vrijdag spreekt ze met premier Mark Rutte. Hij is samen met de premiers van Zweden, Finland en Denemarken uitgenodigd voor overleg op vrijdagavond in Slot Meseberg in de Duitse deelstaat Brandenburg.