buitenland

Rajoy bouwt met liberalen verder aan kabinet

28 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

MADRID (ANP/RTR) – De liberale Spaanse partij Ciudadanos heeft zich bedacht en wil de conservatieve premier Mariano Rajoy toch aan een nieuwe kabinetstermijn helpen. De liberalen en de conservatieven hebben nog wel de steun van anderen nodig om een meerderheidsregering te kunnen vormen en die is voorlopig ver weg.

Ciudadanos is een van de uitdagers van de twee traditionele Spaanse bestuurderspartijen, de conservatieve PP en de sociaaldemocratische PSOE. De partij zette sterk in op corruptiebestrijding en weigerde aanvankelijk haar steun te verlenen aan een tweede regeertermijn voor Rajoy, wiens PP achtervolgd wordt door corruptieschandalen. De partijen hebben elkaar echter afgelopen week op tal van beleidsterreinen gevonden en Ciudadanos staakt daarom zijn verzet.

Een meerderheid in de Cortes, de Spaanse Tweede Kamer, ligt voor Rajoy ook met de steun van de liberalen nog niet in het verschiet. Hij zou ook een vergelijk moeten treffen met zijn grote rivaal, PSOE-leider Pedro Sánchez, of enkele van diens fractieleden moeten weten los te weken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.