buitenland

Ook arrestaties bij Turkse banktoezichthouder

19 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP) – De Turkse politie heeft 29 inspecteurs van bankentoezichthouder BDDK opgepakt. De arrestanten worden verdacht van ,,ongeregelde inspecties” bij onder meer een met de regering verbonden stichting, melden Turkse media. Ook zou hun worden aangerekend dat ze enkele zakenlieden uit kringen rond president Recep Tayyip Erdogan onder de loep hebben genomen.

De arrestaties lijken deel uit te maken van de zuiveringscampagne die de autoriteiten sinds de mislukte coup van vorige maand op touw hebben gezet. De Turkse regering houdt de Hizmet-beweging van de invloedrijke moslimgeestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor die poging tot staatsgreep. Gülen zou aan het hoofd staan van een parallelle staat, die zijn tentakels uitstrekt tot diep in de Turkse samenleving en tal van Turkse overheidsdiensten.

Gülen en Erdogan waren lang bondgenoten, maar raakten gebrouilleerd toen justitie in 2013 een onderzoek instelde naar corruptie door naaste medewerkers van Erdogan. Volgens Erdogan zaten Gülen-aanhangers binnen het Openbaar Ministerie daarachter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.