buitenland

Italië vraagt EU om flexibiliteit na beving

28 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

ROME (ANP/DPA) – De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd flexibel om te gaan met de begrotingsregels zodat het land kan investeren in onder meer wederopbouw na de vernietigende aardbeving van afgelopen week. Zeker 290 mensen kwamen om het leven.

De wederopbouw van het getroffen gebied gaat waarschijnlijk jaren duren en miljarden euro’s kosten. Daar komt nog eens bij dat meer dan vijftig procent van de woningen niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. De kosten om alle gebouwen bevingbestendig te maken kunnen oplopen tot 36 miljard euro.

Lidstaten kunnen van de Europese begrotingsregels afwijken in het geval van natuurrampen. De regering in Rome wil de echter regels ook oprekken om gebouwen die nog overeind staan bestendig te maken voor toekomstige aardbevingen. ,,Het gaat er niet om willekeurig geld uit te geven”, zei onderminister van Economie Enrico Zanetti in een interview met dagblad La Stampa.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.