buitenland

E-mails Clinton voor verkiezingen openbaar

26 augustus 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moet uiterlijk 13 september alle e-mails openbaar maken die in de week van de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi in 2012 werden uitgewisseld door toenmalig minister Hillary Clinton en het Witte Huis. Dat heeft een federale rechtbank in Florida donderdag bepaald.

De uitspraak is een overwinning voor de conservatieve waakhond Judicial Watch. Die wil dat alle e-mails die Clinton tijdens haar termijn als minister van Buitenlandse Zaken verzond en ontving, voor de presidentsverkiezingen van 8 november openbaar worden gemaakt.

Eerder deze maand overhandigde de FBI bijna 15.000 e-mails en andere documenten over de aanval in Benghazi aan het ministerie. Volgens de opsporingsdienst had Clinton die niet overgedragen aan haar voormalige werkgever.

In 2015 stelde de FBI een onderzoek in nadat de dienst had ontdekt dat Clinton in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, van 2009 tot 2013, ook vertrouwelijke informatie van de overheid via haar persoonlijk e-mailadres ontving en verzond. Om veiligheidsredenen had zij als minister een e-mailadres van de overheid moeten gebruiken. Naar eigen zeggen wist de Democratische presidentskandidate niet dat haar e-mails ook vertrouwelijke informatie bevatten.

Haar woordvoerders hebben nog niet gereageerd op de uitspraak van de federale rechtbank.

Bij de aanval op het consulaat in de Libische kuststad kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur, Chris Stevens. Republikeinen proberen al jaren om Clinton persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de aanval, ook al ontbreekt elk bewijs daarvoor.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.