buitenland

Yilderim belooft ‘nieuwe start’ mét oppositie

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ANKARA (ANP/RTR) – Samenwerking tussen de politieke partijen in het Turkse parlement krijgt een ,,nieuwe start” in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Premier Binali Yildirim heeft dat zaterdag beloofd. Hij zei te geloven dat de vier belangrijkste partijen, doorgaans sterk verdeeld, gezamenlijke uitgangspunten kunnen vinden.

Yildirim hield de afgevaardigden voor dat de mensen die de coup hebben beraamd geen soldaten zijn, maar terroristen die het parlement als doelwit hadden.

De belangrijkste oppositieleider Kemal Kiliardoglu reageerde met instemming. De voorman van de seculiere Republikeinse Volkspartij (CHP) veroordeelde de putsch door afvallige militairen. Het mislukken ervan brengt volgens hem politieke partijen nader tot elkaar om samen te proberen de democratie te verbeteren.

De CHP wordt traditioneel gezien als bondgenoot van de wereldse Turkse krijgsmacht. Het leger stond in de periode 1960-1980 driemaal op om de regering omver te werpen met de bedoeling de grondwettelijke scheiding van kerk en staat te garanderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.