buitenland

Weer noodtoestand Mali na geweldsuitbarsting

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BAMAKO (ANP) – In Mali is vanaf donderdag de noodtoestand weer van kracht. Die was juist sinds vorige week afgelopen, maar na een bloedige aanval op een legerbasis besloot de regering van het West-Afrikaanse land woensdag alsnog tot verlenging met minstens tien dagen.

Ondanks de aanwezigheid van een VN-vredesmacht, waar ook Nederlandse militairen deel van uitmaken, is het geweld in Mali de afgelopen tijd toegenomen. Een aanval door islamistische rebellen op een legerbasis kostte dinsdag zeventien militairen het leven. Nog eens 35 soldaten raakten gewond. Het was de dodelijkste aanval in maanden. De Malinese regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers te herdenken.

In Mali zijn momenteel nog zo’n 370 Nederlandse blauwhelmen gelegerd. Zij houden zich onder meer bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen voor de VN-missie Minusma. Eind dit jaar loopt de missie af, maar mogelijk komt er een voortzetting in kleinere vorm. Het is echter de bedoeling dat de Nederlandse helikopters die nu nog in Mali rondvliegen dan terugkomen. Ze zijn hard aan onderhoud toe. Een definitief besluit is nog niet genomen.

Diverse strijdende partijen in Mali sloten vorig jaar een vredesakkoord, maar het geweld is nooit helemaal gestopt. Zowel islamitische extremisten als milities van etnische groepen vormen een bedreiging voor het zwakke centrale gezag. Zo’n elfduizend VN-militairen proberen de rust in het land te bewaren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.