buitenland

Weer duizenden Turkse ambtenaren geschorst

20 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP) – Opnieuw zijn duizenden Turkse ambtenaren geschorst. Naar schatting 6500 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs zitten tot nader order thuis.

Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft ook 626 onderwijsinstellingen gesloten als onderdeel van een campagne tegen aanhangers van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen. Turkije houdt hem verantwoordelijk voor de mislukte coup. De geestelijke heeft de afgelopen decennia een groot netwerk van scholen in Turkije en in het buitenland opgericht, die zijn gebruikt om zijn beweging te financieren en zijn religieuze leerstellingen te promoten.

Sinds de mislukte coup van vrijdag zijn tienduizenden overheidsdienaren ontslagen of geschorst. Militairen, politiemensen en rechters waren de eerste beroepsgroepen die werden aangepakt. Dat gebeurde al in het weekeinde volgend op de couppoging. De ambtenaren in de onderwijssector werden dinsdag voorafgegaan door 12.500 collega’s. Ook kregen 21.000 leraren te horen dat ze voorlopig niet voor de klas hoeven te gaan staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.