VS eisen einde aan geweld Zuid-Soedan

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – De Verenigde Staten hebben zondag (lokale tijd) geëist dat de gevechten tussen rivaliserende groepen in Zuid-Soedan onmiddellijk worden gestaakt. Ook besloten de VS een deel van het ambassadepersoneel terug te halen uit hoofdstad Juba.

In Juba braken recentelijk weer gevechten uit tussen legereenheden die president Salva Kiir steunen en strijdkrachten van diens oude rivaal Riek Machar. Ook VN-complexen in de stad zouden zijn geraakt tijdens vuurgevechten.

Door de geweldsgolf zijn zeker 272 mensen om het leven gekomen, zei een bron binnen het Zuid-Soedanse ministerie van Volksgezondheid. Volgens de Japanse VN-ambassadeur Koro Bessho is onder anderen een Chinese VN-militair gesneuveld. Ook raakten meerdere blauwhelmen gewond.

Volgens een vertrouwelijke notitie aan de VN-veiligheidsraad hebben de blauwhelmen in het land extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo wordt zowel binnen als buiten de VN-complexen gepatrouilleerd. De maatregelen dienen om ontheemde burgers en VN-personeel beter te beschermen.

Zo’n drieduizend burgers hebben volgens de notitie een veilig heenkomen gezocht op een VN-locatie. Nog eens achthonderd mensen zochten bescherming in een ander complex van de Verenigde Naties.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei te vrezen dat de de Zuid-Sudanese leiders hun strijders onvoldoende in de hand hebben. VN-topman Ban Ki-moon riep Kiir en Machar de veiligheidssituatie in de stad weer onder controle te krijgen en hun troepen terug te trekken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.