Vernieuwde Sojoez-capsule naar ruimtestation

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

MOSKOU (ANP) – Een gemoderniseerde Sojoez-capsule met drie bemanningsleden erin is donderdag succesvol naar de ruimte gelanceerd. Vanaf de Russische basis Bajkonoer, in Kazachstan, vertrok de nieuwe Sojoez-MS-capsule twee weken later dan aanvankelijk gepland richting het Internationaal Ruimtestation (ISS).

De Amerikaanse Kathleen Rubins, Japanner Takuya Onishi en de Russische kosmonaut Anatoli Ivanisjin zouden eigenlijk op 24 juni al vertrekken, maar uit voorzorg werd de vlucht verschoven. Ruimtevaartorganisatie Roskosmos had meer tijd nodig om de veiligheid te verzekeren.

Hoewel het ook in zes uur kan, zal de Sojoez-capsule ditmaal twee dagen over de reis naar de buitenpost van de mensheid doen. Tijdens de 34 rondjes rond de aarde wordt de nieuwe capsule uitgebreid getest.

De drie ruimtevaarders blijven vier maanden in het ISS. Ze worden verwelkomd door drie reeds aanwezige collega’s: een Amerikaan en twee Russen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.