Verdeeldheid in NAVO over Rusland

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De NAVO-lidstaten toonden zich vrijdag niet eensgezind over het centrale onderwerp van de top in Warschau. Ondanks de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama en leiders van de Europese unie gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland, klonken als vanouds verschillende geluiden.

De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Witold Waszczykowksi zei dat het niet aan Rusland is om te reageren op de NAVO-top, maar de NAVO die een antwoord moet bieden op de Russische acties in onder meer Oekraïne. De Franse president Franois Hollande bracht juist naar voren dat Rusland als een partner moet worden gezien, en niet als een bedreiging.

Die tegengestelde posities kwamen de afgelopen maanden al naar voren toen de EU-landen zich beraadden op verlenging van de economische sancties tegen Rusland. Ook op de NAVO-top werden de rangen niet gesloten.

Tussenpositie

Nederland nam zoals vaak een tussenpositie in. Premier Mark Rutte zei vrijdag in de Poolse hoofdstad dat de NAVO Rusland op twee manieren moet benaderen: met de vuist om de bereidheid te laten zien tot verdediging en tegelijkertijd met de uitgestoken hand om bereidheid te tonen om in gesprek te gaan. De Belgische premier Charles Michel liet zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De westerse alliantie gaat vier multinationale bataljons legeren in Polen en de Baltische staten, die vrezen voor Russische agressie. Nederland en België gaan beide militairen plaatsen in Litouwen, onder Duits commando.

Het Kremlin noemde de suggestie dat het een bedreiging vormt vrijdag ,,absurd en kortzichtig’’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.