Theresa May is de nieuwe sterke vrouw

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP) – Theresa May stapt – vrijwel zeker – na zes jaar als minister van Binnenlandse Zaken over naar de hoogste politieke functie die Groot-Brittannië te bieden heeft, die van premier. De 59-jarige politica volgt dan haar Conservatieve partijgenoot David Cameron op, die direct na het verloren brexit-referendum zijn vertrek aankondigde.

May staat bekend als hard en lastig. Met die kwalificatie past May uitstekend in de lijn van haar enige vrouwelijke voorgangster Margaret Thatcher, die het land van 1979 tot 1990 voor de Conservatieven regeerde. Theresa May is een slechterik, schreef een publicist, maar de andere kandidaten zijn nog erger.

De domineesdochter Theresa May studeerde geografie aan de universiteit in Oxford. Haar werkende carrière kreeg gestalte bij de Bank of England. In 1997 werd ze lid van het Lagerhuis. Ze was de woordvoerster over onderwijs-, werkgelegenheids- en vrouwenzaken. Ze werd in mei 2010 door de nieuwe premier Cameron benoemd tot minister van Binnenlandse Zaken, de post die ze tot op de dag van vandaag bezet. Vanaf dezelfde dag was ze tevens de minister voor Emancipatiezaken.

Leadsom

Nog voor haar laatste tegenstander Andrea Leadsom zich terugtrok uit de race om het premierschap, verkondigde May maandag nog een aantal ferme uitspraken over het Verenigd Koninkrijk onder haar hoede. Ze kondigde serieuze sociale hervormingen aan in een land ,,dat er voor iedereen is, niet alleen voor een paar bevoorrechten”. Theresa May wil de Britse economie door de komende periode van onzekerheid loodsen, nu het land zich losmaakt van de Europese Unie. De aankomend premier wil de economie op alle fronten laten groeien.

Het loslaten van de EU was in elk geval niet Mays keuze, ze was tégen de brexit. Nu ze de hoogste post krijgt, zal ze de wens van het volk uitvoeren en het land onder de beste voorwaarden weer op eigen benen laten staan. Groot-Brittannië zal een nieuwe plek in de wereldorde voor zichzelf weten te verwerven, zo verzekerde ze.

Theresa May stevende in elk geval al snel en zelfverzekerd af op het leiderschap van de Conservatieven. Van begin af aan werd ze beschouwd als grootste kanshebber voor de post. ,,Ik heb net als Indiana Jones een hekel aan slangen. Hoewel dat als vanzelf leidt tot de vraag wat ik dan in de politiek te zoeken heb”, zei ze met enig gevoel voor understatement.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.