Stoltenberg opent NAVO-top

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – Secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft vrijdagochtend de NAVO-top in Warschau afgetrapt. Hij sprak van een ,,bepalend moment in de geschiedenis van de militaire alliantie’’. ,,De NAVO heeft 70 jaar de vrede in Europa bewaard, maar de veiligheidssituatie is grondig gewijzigd.”

De top van staatshoofden en regeringsleiders staat vooral in het teken van de Russische dreiging. De NAVO zal vier multinationale bataljons naar Polen en de drie Baltische staten sturen. Stoltenberg bedankte de landen die het commando gaan voeren: Canada, de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast wordt een Roemeense brigade omgevormd tot een multinationale troepenmacht, die wordt ingezet in het zuidoosten van Europa.

,,Een aanval op een lidstaat wordt beantwoord met geweld door het bondgenootschap’’, waarschuwde Stoltenberg. ,,Maar alles wat wij doen is defensief en proportioneel. Wij willen geen confrontatie en zijn transparant. De Koude Oorlog is geschiedenis en dat moet zo blijven.”

Rusland

Duidelijk is dat we het risico op militaire incidenten moeten verkleinen, vervolgde de NAVO-baas, verwijzend naar de ,,risicovolle en provocerende” manoeuvres van Moskou. ,,Rusland is onze grootste buur, en zeer belangrijk voor de Europese veiligheid. Een betekenisvolle dialoog is essentieel.”

De stabiliteit buiten de Europese grenzen is ook zeer belangrijk, herhaalde Stoltenberg. Het trainen van bondgenoten als Jordanië en Irak is een van de beste instrumenten die we hebben, zei hij. Ook voormalige Sovjetgebieden als Moldavië, Georgië en Oekraïne krijgen meer steun.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.