Rel rond moederschap conservatieve Leadsom

09 juli 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP) – Kandidaat voor het leiderschap van de Britse Conservatieven, Andrea Leadsom, zou hebben gezegd dat een vrouw zonder kinderen minder begaan is met het lot van de natie dan een moeder. De door Leadsom betwiste uitspraken over moederschap en premierschap zorgen zaterdag voor veel ophef in Engelse media.

Minister van Energie Leadsom (53) heeft volgens The Times in een vraaggesprek uitgebreid verteld waarom ze denkt dat ze als moeder van drie kinderen veel geschikter is voor het premierschap dan haar enige rivaal in de strijd om het leiderschap van de partij en de natie, de kinderloze minister van Binnenlandse Zaken Theresa May.

Leadsom heeft zaterdag via sociale media ,,met afschuw kennis genomen van de ergste riooljournalistiek ooit”. Ze stelt dat het vraaggesprek verkeerd is weergegeven en moet worden ingetrokken. Volgens The Times zei Leadsom onder meer, ,,May heeft mogelijk neefjes en nichtjes en zo, maar ik heb kinderen en die krijgen weer kinderen en zijn direct deel van wat er nu staat te gebeuren”.

Woedend

De aanhang van May is woedend. May had afgelopen week nog beklemtoond dat ze een smetteloze campagne om het leiderschap wil. De 69-jarige minister van Binnenlandse Zaken is favoriet om 9 september tot partijleider te worden gekozen door de naar 150.000 partijleden.

May was net als premier David Cameron in de strijd voor het referendum in juni over lidmaatschap van de Europese Unie bepleiter van lidmaatschap. Leadsom voerde campagne voor het opzeggen van het lidmaatschap (brexit). De overwinning van de brexit-aanhang bracht Cameron ertoe zijn ontslag aan te kondigen. De nieuwe Conservatieve leider kan Cameron opvolgen als premier en dat blijven tot in 2020.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.