buitenland

Rechtersunie beschuldigt Erdogan

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP/DPA) – Mustafa Karadag, de voorzitter van de Turkse vereniging van rechters (Yargilar), heeft de autoriteiten er zaterdag van beschuldigd de mislukte staatsgreep te gebruiken om critici binnen de gerechtelijke macht uit te schakelen. Er zijn niet alleen mensen opgepakt die vermoedelijk achter de coup stonden, maar ook tegenstanders van president Recep Tayyip Erdogan die niets met de poging de regering ten val te brengen van doen hebben.

Behalve een kleine drieduizend verdachte militairen zijn ook tien leden van de Staatsraad, een van de hoogste juridische instellingen, en iemand van de Hoge Raad gearresteerd. Vijf anderen van die laatste instantie zijn uit hun ambt gezet evenals ruim 2700 rechters. Volgens Yargilar zijn er in Turkije in totaal tussen de 14.500 en 15.000 rechters werkzaam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.