buitenland

Politieke zuiveringen gaan door in Turkije

19 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL/ANKARA (ANP) – Het Turkse ministerie van Onderwijs heeft dinsdag 15.200 personeelsleden in het onderwijs op non-actief gesteld. De onderwijsautoriteiten van de Raad voor Hoger Onderwijs (YK) hebben volgens meldingen van de krant Hürriyet onder anderen ruim 1500 leidinggevenden in openbare en particuliere onderwijsinstellingen aan de kant gezet. De YK eist dat ze hun ontslag indienen.

De toezichthouder op de media (RTK) heeft dinsdag 24 radio en tv-zenders gesloten. Ze hebben geen vergunning meer om uit te zenden. De Turkse regering is bezig met politieke zuiveringen gericht tegen de liberale, sociale en religieuze beweging van de islamitische geleerde Fethullah Gülen. Ankara stelt dat hij achter de poging zit van een groep militairen om in de nacht van vrijdag op zaterdag de macht te grijpen.

De vermeende aanhangers van de invloedrijke 75-jarige Gülen worden sinds het weekeinde met duizenden tegelijk aan de kant geschoven.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.