buitenland

Pegidaleider Bachmann lanceert FDDV

18 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DRESDEN (ANP) – Lutz Bachmann, de leider van Duitse protestbeweging Pegida, heeft maandag de oprichting van zijn lang verwachte partij bekendgemaakt. Hij vertelde in de wekelijkse nieuwsbrief van zijn islamo- en xenofobe bondgenootschap dat het stichtingsverdrag van de ‘Vrijheidlievende Directdemocratische Volkspartij’ (FDDV) al op 13 juni is ondertekend.

De nieuwkomer op het politieke toneel is onder meer een reactie op een dreigend verbod van Pegida. Hoe de statuten eruitzien en wie de medeoprichters zijn, vertelde Bachmann niet. De details worden de komende dagen naar buiten gebracht.

De voorman begon een jaar geleden al over de ontwikkeling van een ,,parlementaire tak” van Pegida. De FDDV gaat niet concurreren met Alternative für Deutschland. ,,We zullen de AfD steunen bij de volgende Bondsdagverkiezing en maar in heel weinig districten of kieskringen zelf kandidaten stellen.”

Pegida heeft in de meeste Duitse deelstaten een goede band met de AfD. Alleen met de afdeling Saksen is de verstandhouding ijzig. ,,Maar in andere regio’s wordt wel begrepen dat het alleen lukt door samen te werken”, stelde Bachmann. Hij zal zelf geen functie vervullen in de nieuwe partij. FDDV en Pegia zullen strikt gescheiden opereren. ,,Ik blijf op straat de Lutz van Pegida.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.