buitenland

Pakistaans model door broer vermoord

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

LAHORE (ANP/RTR) – Qandeel Baloch, een Pakistaanse vrouw die de strenge zeden in haar land met pikante foto’s en video’s op social media probeerde op te rekken, is door haar broer gewurgd. Waarschijnlijk deed hij dat om de eer van haar familie te zuiveren. Dat heeft de politie van Punjab meegedeeld.

Baloch, die in het echt Fauzia Azeem heette, werd door haar broer Waseem gewurgd in haar slaapkamer in het huis van de familie in de stad Multan, waarna haar vader de politie belde. ,,Het lijkt te gaan om eerwraak, maar nader onderzoek moet uitwijzen wat het motief voor deze moord was.” De politie is op zoek naar Waseem, die is verdwenen.

Baloch, die ook wel de Kim Kardashian van Pakistan werd genoemd, verklaarde op Facebook dat zij de ,,typisch orthodoxe denkwereld” van de mensen in Pakistan probeerde te veranderen.

Zij bood in mei aan te strippen als het Pakistaanse cricketteam zou winnen van aartsrivaal India. Toen ze verloren zette zij een video online waarin zij zogenaamd voor het Indiase team danste in een bikini. Ook was zij in een recente muziekvideo te zien, waar zij met blote benen en in een doorkijkblouse danste op een Urdu-liedje. Onlangs postte zij een selfie met een bekende imam, tot grote woede van enkele machtige religieuze figuren.

In Pakistan zijn elk jaar meer dan vijfhonderd mensen, vooral vrouwen, slachtoffer van eerwraak. Ze worden veelal door hun eigen familie omgebracht, om schande die aan de gemeenschap is toegebracht uit te wissen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.