buitenland

Ophef over NAVO-uitspraken Trump

22 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WASHINGTON (ANP) – Donald Trump heeft met zijn opmerkingen over het beschermen van andere NAVO-landen voor ophef gezorgd, zowel onder bondgenoten van de Verenigde Staten als binnen de Republikeinse Partij. ,,Dit soort uitspraken maken de wereld gevaarlijker en de VS minder veilig”, zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham. Volgens hem zal vooral de Russische president Vladimir Poetin blij zijn.

In een interview met The New York Times trok Trump het belangrijkste principe van de NAVO – dat lidstaten elkaar te allen tijde beschermen als ze worden aangevallen – in twijfel. De presidentskandidaat vindt dat de VS alleen landen moet beschermen die ,,hun verplichtingen aan ons ook vervullen”. Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Veel landen, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun legers.

Minister van Defensie Michael Fallon van NAVO-bondgenoot Groot-Brittannië zei dat het beschermen van anderen ,,een absolute verplichting” is. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voelde zich geroepen te reageren. ,,Deze regering is net als alle andere Republikeinse en Democratische regeringen sinds 1949 volledig gecommiteerd aan het NAVO-bondgenootschap en aan onze veiligheidsverplichtingen onder artikel 5”, zei hij. In dat artikel staat de afspraak om elkaar te beschermen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.