buitenland

Noren herdenken aanslagen door Breivik

22 juli 2016Leestijd: 1 minuut

OSLO (ANP) – Heel Noorwegen rouwt vrijdag om de slachtoffers van de moordpartij door Anders Breivik, die op 22 juli 2011 door een dubbele aanslag 77 mensen doodde. Zowel op het eilandje Utya als in de regeringswijk verschenen veel bezoekers met bloemen. Dat zijn de twee plekken waar Brevik zijn aanslagen uitvoerde. Premier Erna Solberg, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit legden er kransen.

De destijds 32-jarige Breivik had zijn moordpartij jarenlang voorbereid, verklaarde hij later. Gruwelijk maar noodzakelijk, noemde hij zijn daden, gericht tegen zowel de islam als de sociaal-democratie. Hij had alles alleen voorbereid en uitgevoerd. Terwijl Noorwegen nog rouwde, werd de extreem-rechtse dader toerekeningsvatbaar verklaard en een jaar later tot 21 jaar cel veroordeeld, de maximumstraf in Noorwegen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.