Noord-Korea test raket vanaf duikboot

09 juli 2016Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP/RTR) – Noord-Korea heeft zaterdag vanaf een onderzeeër een langeafstandsraket afgevuurd. De raketproef lijkt volgens de Zuid-Koreanen mislukt, want het projectiel stortte snel weer in zee. Volgens Amerikaanse militairen is het bij de haven van Sinpo aan de noordoostkust van Korea afgevuurd en in de in de Japanse Zee neergekomen.

De Noord-Koreaanse pogingen om een systeem te ontwikkelen waarmee ballistische raketten vanaf duikboten kunnen worden afgevuurd vormen een grote zorg voor rivalen en buurlanden, omdat die projectielen moeilijker zijn te ontdekken.

De lancering kwam een dag nadat de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend hadden gemaakt klaar te zijn een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied in te zetten. Het moderne afweersysteem, THAAD genaamd, moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.