Noord-Korea sluit diplomatiek kanaal met VS

11 juli 2016Leestijd: 1 minuut

SEOUL (ANP) – Noord-Korea heeft het enige diplomatieke communicatiekanaal met de Verenigde Staten gesloten en gezegd dat alle zaken tussen de twee landen voortaan worden behandeld onder het oorlogsrecht. Dit geldt ook voor de twee Amerikaanse staatsburgers die in Noord-Korea gevangen zitten.

Het besluit van Noord-Korea is een reactie op nieuwe Amerikaanse sancties die tegen het regime in Pyongang zijn gesteld, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. De VS zetten Noord-Koreaanse bedrijven en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onlangs op de zwarte lijst wegens schendingen van de mensenrechten. Noord-Korea noemde dat een oorlogsverklaring.

Noord-Korea houdt twee Amerikanen gevangen die zijn veroordeeld wegens misdrijven tegen de staat. Noord-Korea en de VS onderhouden geen diplomatieke betrekkingen; diplomatieke contacten verliepen via de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.