Nieuwe NAVO-operatie in Middellandse Zee

09 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De NAVO lanceert een nieuwe maritieme veiligheidsoperatie op de Middellandse Zee, genaamd Sea Guardian. Dat maakte NAVO-baas Jens Stoltenberg bekend op de NAVO-top in Warschau.

De ,,breed opgezette” missie gaat nauw samenwerken met de maritieme EU-operatie Sophia, die sinds een jaar mensensmokkel vanuit Libië bestrijdt. ,,Dit bouwt verder op de versterkte samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie’’, aldus Stoltenberg.

NAVO-schepen patrouilleren al jaren in de Middellandse Zee, in het kader van de antiterreurmissie Active Endeavour. Sea Guardian wordt ook ingezet tegen terrorisme. Verder gaat de missie inlichtingen verzamelen en de EU ondersteunen bij de training van de Libische kustwacht en marine.

De schepen mogen voorlopig alleen in internationale wateren varen, omdat de Libië nog geen toestemming heeft gegeven dichterbij de kust te komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.