NAVO akkoord met troepen Oost-Europa

08 juli 2016Leestijd: 1 minuut

WARSCHAU (ANP) – De leiders van de 28 NAVO-landen zijn vrijdag in Warschau akkoord gegaan met het legeren van troepen in Polen en de Baltische staten ter afschrikking van Rusland.

Deze bataljons zullen multinationaal en robuust zijn, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. ,,Ze maken duidelijk dat een aanval op een bondgenoot wordt gezien als een aanval op het hele bondgenootschap. Maar Rusland kan en mag niet worden geïsoleerd en we zullen Moskou dan ook informeren over onze beslissingen.”

De vier ‘vooruitgeschoven’ eenheden worden geleid door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het gaat in totaal om drie- tot vierduizend man. Nederland levert tussen de 100 en 150 militairen voor het Duitse bataljon in Litouwen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.