buitenland

Mugabe verliest belangrijke steun

22 juli 2016Leestijd: 1 minuut

HARARE (ANP) – President Robert Mugabe van Zimbabwe kan niet meer rekenen op de volledige steun van de veteranen in zijn land. De vereniging van voormalige strijders heeft in een openbare brief te kennen gegeven dat de toenemende dictatoriale houding van de president en diens handlangers niet langer aanvaardbaar zijn.

De waarden van de bevrijdingsstrijd van weleer worden momenteel weggevaagd, laten de veteranen weten. Zij streden in de jaren zestig en zeventig zij aan zij met Mugabe tegen het bewind van het land dat toen nog Rhodesië heette. De veteranen hebben hun voorman de 36 jaar dat hij nu aan de macht is, door dik en dun gesteund. In april 1980 trad Mugabe als premier aan.

De BBC meldt dat ook de huidige militaire top tekenen van weerstand tegen de president vertoont. Mugabes macht leunt zwaar op het leger. Over de opvolging van de 92-jarige president wordt in zijn eigen partij inmiddels openlijk geruzied. Mugabe kondigde echter onlangs aan in 2018 weer te zullen deelnemen aan de presidentsverkiezingen en dat ambt tot zijn dood te willen vervullen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.