May: eerst helder standpunt voor artikel 50

03 juli 2016Leestijd: 2 minuten

LONDEN (ANP/RTR) – Theresa May, die favoriet is om de Conservatieve partijleider David Cameron op te volgen als Brits premier, vindt dat de regering voor er sprake kan zijn van brexit eerst duidelijke standpunten moet bepalen voor de onderhandelingen met de EU. Pas daarna kan het startschot worden gegeven voor de uitvoering van artikel 50, dat de uittreding uit de EU (brexit) regelt.

May zei dat zondag in een tv-interview met ITV. ,,Belangrijk is dat we het juiste tijdpad volgen om een goede deal te sluiten voor het Verenigd Koninkrijk.” Ze gaat er niet vanuit dat het brexitproces, door de Britse kiezer gewenst in het referendum van 23 juni, dit jaar al in gang wordt gezet. Zelf was de minister van Binnenlandse Zaken voorstander van blijven in de EU.

Mocht ze premier worden van een kabinet ,,voor heel het volk”, dan wordt de grootste uitdaging het terugbrengen van de instroom van buitenlanders tot aanvaardbaar niveau. Dat was de eis van het ‘leave’-kamp. May zei het niet zinvol te vinden een tijdschema te maken. ,,Er bestaat geen wondermiddel om de bezorgdheid van de mensen over de immigratie weg te nemen.”

Voordat May aan de slag kan, moet er nog wel een serieuze krachtmeting komen tussen de kandidaten voor de opvolging van Cameron. Ze bedankte voor een ,,kroning”. Volgens een onderzoek van The Sun steunt 60 procent van de Tory-achterban May. Haar rivaal Michael Gove wordt het zwaar aangerekend dat hij zijn kompaan Boris Johnson heeft laten vallen. Ook in een peiling van ITV onder de Conservatieven in het parlement staat May ver voor. Andrea Leadsom wordt evenals Gove een kleine kans toegedicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.