buitenland

Madrid wil uitleg over Britse onderzeeër

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

MADRID (ANP) – Spanje wil uitleg van Groot-Brittannië over een incident met de Britse atoomonderzeeër HMS Ambush, die woensdag bij Gibraltar een vrachtschip schampte. Madrid verlangt informatie over ,,de omvang van de schade en andere relevante zaken die met de gebeurtenis in verband staan”, zei het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Ambush, die is uitgerust met torpedo’s en kruisraketten, behoort tot de grootste en modernste onderzeeërs van de Britse marine. Het schip wordt aangedreven met kernenergie, maar heeft geen atoomwapens aan boord. Het schampte een vrachtschip terwijl het tijdens een oefening onder de zeespiegel voer.

Volgens het Britse ministerie van Defensie bleven de bemanningen op beide schepen ongedeerd. De onderzeeër liep enige schade op aan de buitenkant, maar de kernreactor bleef onbeschadigd. Naar de precieze toedracht wordt een onderzoek ingesteld.

Gibraltar is al lange tijd een twistappel tussen Spanje en Groot-Brittannië. Het bijna 7 vierkante kilometer grote gebied in het zuiden van het Iberisch schiereiland werd in 1713 met de Vrede van Utrecht aan de Britten toegewezen. Na het brexit-referendum, waarin de inwoners van Gibraltar massaal voor de Europese Unie stemden, heeft Spanje een ,,gedeelde soevereiniteit” voorgesteld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.