Levenslang voor ex-adviseur Hu Jintao

04 juli 2016Leestijd: 1 minuut

PEKING (ANP) – Een voormalig medewerker van de vroegere Chinese president Hu Jintao is maandag tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Een rechtbank verklaarde Ling Jihua schuldig aan het aannemen van steekpenningen, het onwettig verkrijgen van staatsgeheimen en ambtsmisbruik, meldde het staatspersbureau Xinhua.

De Communistische Partij kondigde in december 2014 een onderzoek aan naar de handel en wandel van Ling. Hij werd in september 2012 uit een ministersfunctie gezet, enkele maanden nadat zijn zoon dodelijk was verongelukt met een dure sportwagen.

,,Ling Jihua heeft een enorme hoeveelheid steekpenningen aangenomen. Hij verkreeg een groot aantal staatsgeheimen en de misdrijven waren zeer ernstig. Hij heeft misbruik gemaakt van zijn ambt en heeft de samenleving verschrikkelijke schade berokkend”, schreef Xinhua. Ling bestreed de feiten niet, voegde het eraan toe.

Reactie

Ling was nooit bereikbaar voor een reactie. Het was onduidelijk wie zijn advocaat was en of die door Ling of door de partij was gekozen.

De zaak van Ling plaatste de regering voor een dilemma vanwege zijn nauwe band met Hu, de voorganger van de huidige president en partijleider Xi Jinping. Een regeringswoordvoerder ontkende vorig jaar dat Hu zelf bij de zaak betrokken was.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.