Hof van Arbitrage oordeelt over claims China

12 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag doet dinsdag uitspraak in een zaak die draait om de claim van Peking dat vrijwel heel de Zuid-Chinese Zee Chinees is. De ‘spil’ van het conflict zijn de Paracel-eilandjes, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen.

De Filipijnen heeft de zaak bij het internationale arbitragehof neergelegd en hoopt dat het hof de Chinese claim als niet rechtmatig bestempeld. Peking heeft al laten weten zich niets van de uitspraak aan te trekken als die voor China nadelig uitvalt. Het hof heeft geen machtsmiddelen om een vonnis uit te voeren.

De uitspraak van het hof gaat niet over van wie de Paracel-eilandjes precies zijn, maar over de vraag of een staat vanaf die eilandjes of riffen nog meer territoriale claims kan doen uitgaan. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelf riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met behalve de Filipijnen ook Vietnam, Maleisië en Brunei.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.