buitenland

Hiv weg uit bloed na stamceltransplantatie

21 juli 2016Leestijd: 1 minuut

DURBAN (ANP) – Bij twee patiënten met hiv, het virus dat de dodelijke ziekte aids veroorzaakt, is na een stamceltransplantatie geen spoor van hiv meer in hun bloed te vinden, ook niet met de meest gevoelige apparatuur. Dat heeft het UMC Utrecht donderdag bekendgemaakt.

De risicovolle transplantatie bij de twee Europese patiënten werd uitgevoerd omdat ze ook kanker hebben.

De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepresenteerd op een internationale aidsconferentie in Durban, Zuid-Afrika. Dat ook met heel nauwkeurig bloedonderzoek absoluut geen hiv meer is aangetroffen bij de twee is heel bijzonder. Tot nu toe is volgens het UMC maar één mens in de wereld ooit van hiv genezen.

Met de gangbare behandeling – dagelijks één of meer pillen – is hiv wel levenslang te onderdrukken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.