‘Haal pacifisme uit grondwet Japan’

10 juli 2016Leestijd: 1 minuut

TOKIO (ANP/RTR) – De Japanse regeringspartij LDP wil de huidige, pacifistische grondwet van het land aanpassen. Dat heeft Tomomi Inada, de beleidschef van de LDP, zondag gezegd, nadat duidelijk was geworden dat de partij de grote winnaar is van de senaatsverkiezingen van dit weekeinde.

De partij van premier Shinzo Abe won de verkiezingen niet alleen, exitpolls wijzen erop dat de de LDP en gelijkgestemde partijen een tweederdemeerderheid hebben behaald. Dit stelt Abe en de zijnen in staat de grondwet aan te passen. ,,Onze partij heeft al een concept ingediend om de grondwet te hervormen”, aldus Inada.

De grondwet van Japan stamt uit 1947. In het document, dat werd geschreven toen Japan werd bezet door de Verenigde Staten, wordt het soevereine recht van de staat om oorlog te voeren expliciet afgezworen. Abe pleit al langer voor een herziening. De premier vindt de grondwet te beperkend en niet meer van deze tijd. Zo bevat het document een verbod op een krijgsmacht, ofschoon Japan tegenwoordig wel een leger heeft.

Toch leek Abe later zondag wat gas terug te nemen. De premier zei dat het te vroeg is om te praten over specifieke aanpassingen van de grondwet. Er is nog genoeg tijd voor debat over de kwestie, benadrukte Abe. ,,Ik heb nog twee jaar in mijn termijn en dit is een doel van de LDP, dus ik wil het rustig adresseren.”

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.