Franse oud-premier Rocard overleden

02 juli 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – De vroegere Franse premier Michel Rocard is zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat meldden Franse media. Rocard was premier in 1988 tot 1991 met Franois Mitterrand als president. Hij overleed in een ziekenhuis in Parijs.

Rocard, die in de jaren tachtig minister van Planning en Landbouw, was prominent lid van de socialistische partij. Als premier stond hij aan de wieg van een belangrijke bijstandswet, de RMI. Na de grote nederlaag van zijn partij bij de parlementsverkiezingen van 1993 was hij korte tijd partijvoorzitter.

Rocard was als overtuigd Europeaan lid van het Europese Parlement. In 2009 nam hij daar afscheid. Van 1995 tot 1997 was hij lid van de Franse senaat.

Uit handen van president Franois Hollande kreeg Rocard enkele maanden geleden het grootkruis van het Erelegioen, de hoogste Franse onderscheiding. Hollande noemde Rocard zaterdag een groot figuur van de republiek en van links Frankrijk. ,,Hij inspireerde ons nog steeds”.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.