Europees brexit-topoverleg in augustus

13 juli 2016Leestijd: 1 minuut

PARIJS (ANP) – De Franse president Franois Holllande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Matteo Renzi houden eind augustus in Italië topoverleg over de mogelijke gevolgen van het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (brexit). Dat heeft Hollande woensdag aangekondigd. Hij reist later deze maand langs Europese hoofdsteden om over de brexit te praten en in september is er een EU-top in Bratislava.

Woensdag volgt Theresa May haar partijgenoot David Cameron op als Brits premier. Beiden zijn tegenstanders van het opzeggen van het lidmaatschap van de EU, maar een kleine meerderheid van de kiezers sprak zich 23 juni uit voor de brexit. May heeft gezegd dat ze die wens wil uitvoeren. Ze heeft bovendien gezegd dat ze geen vervroegde verkiezingen wil voor de huidige termijn van de Conservatieve regering in 2020 afloopt.

Tal van Britse media schatten dat May aanstuurt op een brexit met zo min mogelijk concrete gevolgen, ‘brexit lite’. May zou ook graag lang aarzelen met de brexit, terwijl de rest van de EU wil dat ze opschiet om economische schade te beperken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.