buitenland

Erdogan wil doodstraf aan orde stellen

16 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP/RTR) – De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sluit niet uit dat er een debat komt over de herinvoering van de doodstraf. Burgers schreeuwden daar zaterdag om als reactie op de mislukte militaire staatsgreep, die aan ten minste 161 onschuldigen het leven kostte. ,,Die eisen worden mogelijk in het parlement aan de orde gesteld en bediscussieerd.”

Erdogan sprak in Istanbul zijn aanhangers toe. Hij zag er ontspannen uit, lachte af en toe en stak een paar keer zijn duim op. Hij benadrukte dat de coup gepleegd is door klein deel van de troepen. ,,Het leger is van ons, niet dat van een parallelle structuur. Ik ben de hoogste commandant”, zei hij met een verwijzing naar het netwerk van zijn aartsrivaal Fethullah Gülen.

Deze geestelijke, die in ballingschap in de Verenigde Staten leeft, is volgens Erdogan het brein achter het plan de regering omver te werpen. Gülen ontkende dat. Hij sprak zaterdag in Saylorsburg, Pennsylvania het vermoeden uit dat de coup is geënsceneerd en voegde eraan toe dat democratie niet door militair ingrijpen wordt verkregen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.