buitenland

Erdogan: minderheid leger achter couppoging

20 juli 2016Leestijd: 1 minuut

ISTANBUL (ANP) – De mislukte militaire coup van vrijdag werd door slechts een klein deel van het leger gesteund. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel mensen precies aan de greep naar de macht hebben deelgenomen.

President Tayyip Erdogan van Turkije heeft dat woensdag gezegd in een onderhoud met de Arabische televisiezender Al Jazeera. ,,Het is duidelijk dat het om een minderheid van de strijdkrachten gaat. Deze terroristische organisatie wilde dat een minderheid de meerderheid zijn wil zou opleggen.”

Tot nu toe heeft Erdogan in termen van schuld voornamelijk gewezen naar Fethullah Gülen en hem aangeduid als de ‘mastermind’ achter de coup. Hij noemt Gülen en zijn aanhangers regelmatig een terroristische organisatie. De Turken willen dat de Verenigde Staten Gülen uitleveren. Maar Erdogan zal het besluit daarover nadrukkelijk niet koppelen aan het gebruik door de Amerikaanse luchtmacht van de basis Incirlik, zei hij. We zijn strategische partners, aldus de president over zijn land en de VS. Het gaat niet om gevoelens maar om belangen.

Harde maatregelen

De Turkse machthebber verwacht nog meer ontslagen en arrestaties. Hij zei op korte termijn van de aangehouden mensen informatie over de coup te verwachten. Ondanks alle harde maatregelen, zo zei Erdogan, blijft Turkije een parlementaire democratie. ,,Dat systeem laten we niet los.” Hij ontkende een autoritaire leider te zijn.

Tayyip Erdogan is ervan overtuigd dat enkele vreemde naties de coup steunden. Hij noemde echter geen namen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.