Duitsers pakken Algerijnse terrorist op

07 juli 2016Leestijd: 1 minuut

BERLIJN (ANP) – De Duitse politie heeft een Algerijn opgepakt die mogelijk de terrorist Abdelhamid Abaaoud van informatie heeft voorzien bij diens voorbereiding op de aanslagen in Parijs, vorig jaar. De twintigjarige Bilal C. zou vorig jaar onder meer informatie over grenscontroles, wachttijden en vertrek- en aankomstplekken op de zogenoemde Balkanroute voor vluchtelingen hebben doorgegeven.

De arrestant is volgens de Duitsers lid van Islamitische Staat, waardoor hij eind 2014 zou zijn opgeleid. Een jaar geleden reisde hij onder meer door Syrië, Turkije, Griekenland, Servië, Hongarije en Oostenrijk. In dat laatste land droeg hij zijn vergaarde informatie aan Abaaoud over. Deze was het brein achter de bloedige aanslagen in november 2015 in Parijs. Hij werd gedood in een vuurgevecht met de Franse politie.

De Algerijn zou tevens in contact hebben gestaan met Ayoub el Khazzani, die augustus vorig jaar op passagiers schoot in de Thalys die van Amsterdam op weg was naar Parijs.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.